A kábeltálca az egyik legjobb kábeltartó megoldás

A kábeltálca az egyik legjobb kábeltartó megoldásA kábelek megfelelő rögzítése, elvezetése a villanyszerelés egyik fontos része. Családi házaknál, lakásoknál, falazott épületeknél viszonylag egyszerű a szakemberek dolga, ugyanis a vezetékeket a falban szokás elvezetni. Csarnokoknál, ipari épületeknél azonban nincsenek falak, hanem általában vasbeton vagy acél szerkezetek vannak, és mennyezet sincs, hogy felette a vezetékeket elvinni. Többek között ilyen helyzetekben jelent megoldást a kábeltálca használata.

A kábeltálca egy olyan kábeltartó, amely egységnyi méretre van gyártva, és bizonyos támaszközöket lehet vele áthidalni. Az áthidalhatóságot a kábeltálca típusa adja meg, rendszerint 1,5 és 8 méret közötti távolságokra vannak kifejlesztve, de speciális esetben lehet vásárolni olyan is, ami még ennél hosszabb alátámasztással is megoldható.

A kábeltálca gyakorlatilag egy lemez, a két szélén peremmel, innen kapta a nevét is, mert olyan, mint egy tálca. Fel van fogatva pl. a tartószerkezetre, és a kábeltálca tetején vannak a kábelek elhelyezve. Azt, hogy az adott tálcán mennyi kábel fér el, a tálca terhelhetősége és keresztmetszete határozza meg. Több méretben is kaphatók természetesen, ha több kábelt kell elvezetni, akkor érdemes a szélesebb darabok közül választani.

Kábeltálcás megoldás esetén már előre kell gondolkodni, ugyanis a tartószerkezet tervezésekor figyelembe kell venni a kábeltálcák súlyát.